Stabilizatorji trupa so ene izmed najpomembnejših mišic v našem telesu. Stabilizatorji trupa omogočajo upogibanje in iztegovanje, skrbijo za pravilno držo trupa ter stabilnost hrbtenice v vsakodnevnem življenju. Stabilizatorji nam tudi omogočajo enakomerno razporeditev sile, ki jo povzročajo bremena, hkrati pa našo hrbtenico varujejo pred poškodbami.

Osrednji del telesa se nahaja, kjer je center gravitacije in od koder izvirajo vsa gibanja. Močan trup je pomemben za vzdrževanje pravilnega mišičnega ravnovesja skozi celotni gibalni sistem oz. kinetično verigo. Trebušna in hrbtna muskulatura sta pomemben segment za mišično oporo telesa. Trening trebušnih mišic ne vpliva samo na izgled trebušne muskulature. Dobro razvita trebušna muskulatura povečuje pritisk v trebušni votlini, ki je pomemben za razbremenitev ledvenega dela hrbtenice.

Aktivacija globokih mišic osrednjega dela telesa se uči skozi lumbalno-medenične vaje stabilizacije. Za bolj napredne vaje, se doda nestabilne površine. Sledijo prehodi v stoječe položaje, ki oponašajo funkcionalna gibanja in kjer vadimo ravnotežje in koordinacijo. Cilj naprednih stabilizacijskih vaj je vadba funkcionalnih gibov, ne pa aktivacija posameznih mišic.

Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #