PRIMERI VADBENIH ENOT

Skupinske vadbe predstavljajo funkcionalni trening, ki pomeni uporabo različnih znanj in metodologije za izboljšanje pripravljenosti posameznika in med drugim lahko pozitivno vpliva tudi na specifično uspešnost v športu, na splošno kakovost življenja in zdravje. Gibanje pri funkcionalnem treningu je posebno, sestavljeno in v izvedbo vključuje več mišičnih skupin, predvsem pa sestavlja odlične gibalne programe, saj se mišice ne vključujejo izolacijsko, ampak se v širšem spektru povezujejo v gibanje v sinergiji s sosednjimi mišicami. Telo se obremeni po vsej kinetični verigi, zaprti ali odprti, ker se tako ustvarja boljša in fina koordinacija gibanja.

Primarni cilj funkcionalnega treninga je povečanje učinkovitosti gibanja, ki vpliva na celoten živčno-mišični sistem. Funkcionalni trening temelji na pripravi telesa na izzive v vsakdanjem življenju, kot so ohranjanje ravnotežja, stabilnosti, obračanja, upogibanja in dvigovanja. S tem zagotavlja, da živčni sistem deluje pravilno in da se vsi deli telesa ustrezno uporabljajo. Funkcionalne vaje običajno vključujejo gibanje v več ravninah.

Pri funkcionalnem treningu uporabljamo kompleksne vaje, ki vključujejo večje verige mišičnih skupin v tridimenzionalnem prostoru, torej v več ravninah hkrati in v več oseh gibanja sklepa. Izolirani način dela, ki je značilen za delo na trenažerjih, ni značilen za funkcionalno vadbo. Funkcionalnih treningov je več oblik, predvsem pa je pomemben način organizacije vadbene ure in način izvajanja vaj. Uporabljamo lahko lastno telesno maso ali tudi različne pripomočke, kot so vrvi, trakovi, žoge, medicinke, uteži, TRX, BOSU, stopničke, klopice, ipd.

Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #