Ramenski obroč povezuje nadlahtnico z lopatico na hrbtni in ključnico na sprednji strani prsnega koša. Pri premikanju ramen sodelujejo veliki sklopi hrbtnih in prsnih mišic ter deltoidna mišica na zunanji strani. Plitva jamica v ramenskem sklepu omogoča veliko gibljivost, hkrati pa omogoča, da glavica nadlakti že ob sorazmerno majhni sili skoči iz nje. Zato so izpahi med pogostejšimi poškodbami ramenskega sklepa. S pravilno vadbo lahko okrepimo mišice, da lažje ohranijo glavico v sklepni jamici in tako zaščitijo sklep.

Mišice rok in ramenskega obroča najlažje krepimo z uporabo drobnih uteži, elastik ali drugih pripomočkov, ki jih lahko dvigujemo in nam predstavljajo breme. Netreniranim posameznikom pa že izvedba določenega (večjega) števila ponovitev gibanja z rokami predstavlja napor. V nadaljevanju so predstavljene vaje za roke in ramenski obroč, ki jih izvajamo stoje in pri katerih lahko uporabimo lastno telesno maso ali lažja bremena (pri bolj treniranih). Zahtevnejše so kombinirane vaje, na primer opore v skleku, kjer poleg stabilizatorjev razvijamo tudi moč mišic ramenskega obroča (predvsem stabilizacije v ramenskem sklepu) ali vaja skleki, kjer lahko glede na postavitev rok krepimo bodisi prsne mišice (široka postavitev rok) ali iztegovalke v komolcu  (ozka postavitev rok ob telesu). Vedno lahko podporno površino dvignemo in si tako olajšamo izvedbo opor ali sklekov. Če pa dvignemo površino na katero so oprta stopala, povečamo pritisk na ramenski obroč in takrat bolj obremenimo mišice rok in ramenskega obroča. Potemtakem bi bilo najbolje, da smo v stoji – jo zadržujemo ali hodimo po rokah, saj je to najbolj optimalni položaj za krepitev omenjenega področja.

Vaje za roke in ramenski obroč smo tako delno že predstavili med vajami opor na prejšnjih posnetkih, zato bomo v nadaljevanju navedli samo še nekatere.

Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #